Kinderen denken mee over buitenruimte kindcentrum

15 april 2022

Kinderen denken mee over buitenruimte kindcentrum

Hoe zou jij de nieuwe buitenruimte invullen van het nieuwe kindcentrum Wijhe, kindcentrum Olst of van je eigen school? Hier hebben de leerlingen van groep 5/6 van de basisscholen in onze gemeente over nagedacht. Dat deden ze niet alleen. Ze hebben ook andere klassen gevraagd wat zij belangrijk vinden, zodat er per school één ontwerp voor de buitenruimte ontstond. Aan Anouk & Bram, Elynn & Puck, Nori & Floor, Elin & Cato, Ben & Ilse en Kristiano & Liz de spannende taak om het idee van hun klassen te presenteren in de raadszaal van het gemeentehuis in Wijhe. Wat een kanjers! En dit deden ze ook nog eens voor een jury die bestond uit burgemeester Ton Strien, de projectleiders vanuit de gemeente Arjen Jansen en Richard ten Wolde, bestuurder Mijnplein Bart de Grunt, bestuurder de Mare Marlous Siemelink en directeur SMV, Donald van der Veen. Een hele delegatie en ze waren diep onder de indruk. Zodanig dat de kinderen gevraagd zijn om straks de architect te helpen met het echte ontwerp voor de kindcentra. En dat zien de kinderen wel zitten lieten ze gisteren duidelijk weten.

Van vriendenbankje tot chillboom
De presentaties leverden fantastische resultaten op. Van een ‘vriedenbankje’ tot overdekte fietsenstalling en van een ‘allesbalveld’ tot kabelbaan. Maar ook groentetuintjes, insectenhotels, hangmatten voor de juffen en meesters en een ‘chillboom’ kwamen voor in de plannen. Veel mooie ideeën, waabij de kinderen ook echt keken naar veiligheid, duurzaamheid en haalbaarheid. Het was dan ook niet makkelijk voor de jury om een winnaar aan te wijzen. Na lang beraad is dat toch gelukt. Elynn en Puck van de Opwaardz uit Olst gingen er met de prijs vandoor. Zij lopen binnenkort met burgemeester Ton Strien een dagdeel mee als jeugdburgemeesters.   

De presentaties en de bekendmaking van de winnaars was live te volgen voor de leerlingen die op school achterbleven.

Scholenplan
Deze opdracht is bedacht in het kader van het Scholenplan. Een plan waarbij de gemeente samen met de scholen de politiek, democratie, staatsinrichting, participatie maar ook de gemeentelijke politiek onder de aandacht brengt bij de jeugd. Zo wordt er ieder schooljaar een passend en actuele opdracht bedacht of programma gemaakt. Dit gebeurt roulerend voor de onderbouwklassen, middenbouwklassen en bovenbouwklassen van de basisscholen in onze gemeente. Dit schooljaar is het de beurt aan de middenbouwklassen, het volgende schooljaar aan de bovenbouwklassen weer aan de beurt en het schooljaar daarna aan de onderbouwklassen. Zo komen alle leerlingen in hun basisschoolperiode drie keer in aanraking met de gemeente.